Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αστραπή - Βροντή - Κεραυνός… Αλήθεια τι είναι τι;




Ανέκαθεν ο κεραυνός ήταν σύμβολο μιας πανίσχυρης δύναμης. Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν το κυρίαρχο όπλο του Δία. Για τους Βίκινγκ ο κεραυνός ήταν δημιούργημα του θεού Θωρ.

Αλλά...


Η βροντή είναι ο δυνατός ήχος που ακούμε μετά από κάποια στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό. Προκαλείται λόγω της έντονης θερμότητας (28 000 – 30000 βαθμούς Κελσίου) και εκτόνωσης του αέρα κατά μήκος του διαύλου της ηλεκτρικής εκκένωσης.

Αυτή η στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό, είναι η αστραπή.
Ο σπινθήρας αυτός δημιουργείται όταν η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού υπερνικά τη φυσική αντίσταση που προβάλλει ο αέρας στη δίοδο ενός ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν ο αέρας είναι ξηρός τότε η αντίσταση αυτή είναι μεγάλη.

Αστραπή και βροντή = κεραυνός.
Με απλά λόγια, ο κεραυνός είναι μία ηλεκτρική εκκένωση, ένας γιγαντιαίος σπινθήρας, που τυπικά παρατηρείται σε καταιγίδες. Οι κεραυνοί μπορούν να σημειωθούν μέσα σε ένα νέφος, από νέφος σε νέφος, από ένα νέφος στον αέρα ή από ένα νέφος στο έδαφος

Όμως το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αν και η βροντή προέρχεται από την αστραπή, την ακούμε λίγη ώρα μετά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα απ’ ότι ο ήχος! Οπότε πρώτα φτάνει στα μάτια μας η λάμψη και έπειτα στα αυτιά μας ο ήχος!






Πόσο μακριά μας βρίσκεται το φαινόμενο του κεραυνού;

Βάση  αυτής της διαφορά στη "μετάδοση εικόνας και ήχου", μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε πόσο μακριά βρίσκεται ο κεραυνός από εμάς!

Αν η καθυστέρηση μεταξύ αστραπής-βροντής είναι  περίπου στα 3 δευτερόλεπτα, τότε σημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο του κεραυνού, συμβαίνει σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου μακριά από εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου