Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Πολιτιστικό ημερολόγιο, Διατσέντα Μαράτου

Διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου και πλησιάζουμε δειλά δειλά στις αρχές Σεπτέμβρη.Είναι γεγονός, πως η εν λόγω περίοδος κατακλύζεται από τις πολιτιστικές διοργανώσεις, που λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι επιλογές για ψυχαγωγία και διασκέδαση είναι ουκ ολίγες. Οι τρέχουσες πολιτιστικές προτάσεις είναι πολλές και ποικίλες ,γι’αυτό ας δούμε μερικές από εκείνες που έχουμε συνοψίσει στην πολιτιστική ατζέντα αυτής της εβδομάδας…


Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις
1. Η μουσική παράσταση Piaf στο προαύλιο του Badminton

Η παράσταση Piaf παρουσιάζεται από 2 έως 17 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Badminton. Οι ώρες και ημέρες προβολής θα είναι κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Στον ρόλο της Εντίθ Πιάφ βρίσκεται η Μίλλη Κάραλη,στη μουσική διεύθυνση ο Νίκος Λαβράνος, ενώ τη σκηνοθεσία και τα κείμενα υπογράφει ο Δημήτρης Μαλισσόβας.


Η παράσταση η οποία έχει συγκεντρώσει αμείλικτο ενδιαφέρον και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για 2 χρόνια στην Αθήνα,αποτυπώνει διάφορες πλευρές και πτυχές της ζωής της Εντίθ Πιάφ.


2. Φιλοκτήτης του Σοφοκλή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ο «Φιλοκτήτης»του Σοφοκλή, μετά την περιοδεία και την παρουσίαση που προηγήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου , έρχεται και στην Αθήνα για μία παράσταση που ανεβαίνει στο Ηρώδειο στις 4 Σεπτεμβρίου 2014.

Στον ομώνυμο ρόλο βρίσκεται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, στον ρόλο του Οδυσσέα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και στον ρόλο του Νεοπτόλεμου ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα.




Μουσική-Συναυλίες
   3. Ο Nick Waterhouse στην Αθήνα

Ο μουσικός Nick Waterhouse από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ επισκέπτεται την Αθήνα και έρχεται στο Gagarin 205 Live Music Space στις 2 Σεπτεμβρίου για μία ενδιαφέρουσα εμφάνιση.


Θα ταξιδέψει το κοινό σε ρυθμούς soul και ruthm blues  και υπόσχεται ένα μουσικό αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό που θα διεγείρει τις αισθήσεις.

Στο Opening act της βραδιάς βρίσκεται το συγκρότημα His majesty the king of Spain.


   4. Μίλτος Πασχαλίδης-Χρήστος Θηβαίος σε μία συναυλία αλληλεγγύης

Το δίδυμο Μίλτος Πασχαλίδης-Χρήστος Θηβαίος,δύο από τους πιο ευαισθητοποιημένους τραγουδιστές της γενιάς τους, μέσω της συναυλίας που θα παρουσιάσει στο Βεάκειο Θέατρο στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 , έχει σκοπό να ενισχύσει οικονομικά τους σκοπούς της «Ακτ-ειν».
Η «Ακτ-ειν», πρόκειται για μία κοινωνική-συνεταιριστική επιχείρηση ,η οποία αποσκοπεί στην οικονομική και κοινωνική ένταξη ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η απασχόληση και η κοινωνική επανένταξη ατόμων που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού,είναι το κύριο μέλημα αυτής.



Τους τραγουδοποιούς συνοδεύουν οι Μιρέλα Πάχου(ακορντεόν,πιάνο,τραγούδι), Μάξιμος Δράκος(πιάνο-πλήκτρα),Δημήτρης Σινογιάννης(ηλ.κιθάρα),Δημήτρης Μουτάφης(μπάσο) και Ηλίας Δουμάνης(τύμπανα).




Σινεμά
    5. Δωρεάν προβολές ταινιών για παιδιά και νέους σε χωριά της Ηλείας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου 2014 σε ορεινά χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας παιδικές ταινίες βγαλμένες από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Προβάλονται ταινίες με άρωμα από τον φορητό κινηματογράφο περασμένων εποχών. Μάλιστα, οι προβολές σε ισάριθμα χωριά της Ηλείας μετρούν πάνω από 25 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή στελεχών και συνεργατών του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και με τη βοήθεια των τοπικών φορέων, όπως Κοινοτήτων, συλλόγων κλπ.



Οι ταινίες που έχουν ξεκινήσει να προβάλονται και αυτές που θα προβάλονται έως και τις 31 Αυγούστου είναι οι εξής:

Ο Βασιλιάς των Μασκών (Tian Ming Yu, Κίνα), 
Ο Ψύλλος (Δημήτρης Σπύρου, Ελλάδα), 
Κλέφτης ποδηλάτων (Vittorio De Sica, Ιταλία), 
Το σκασιαρχείο (Jean-Paul Le Chanois, Γαλλία), 
Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια (Jannik Hastrup, Δανία), 
Μπραζιλιερίνιο (Mika Kaurismäki, Bραζιλία-Σουηδία-Eλβετία), 
Strings (Anders Rønnow Klarlund, Δανία-Σουηδία-Νορβηγία), 
Ο γιος του κυνηγού των αετών (Rene Bo Hansen, Σουηδία-Γερμανία), 
Το Άλογο της Γουίνκι (Mischa Kamp, Ολλανδία), 
Μινούς (Vinsent Bal, Ολλανδία), 
Ο Μότσαρτ στην Κίνα (Bernd Neuburger, 
Αυστρία-Γερμανία-Κίνα), 
Fighter (Natasha Arthy, Δανία), 
Εσύ κι Εγώ (Ma Liwen, Kίνα), 
Άλματα (Petter Næss, Σουηδία-Νορβηγία-Γερμανία), 
Μια Ιστορία για τον Αϊ Βασίλη (Juha Wuolijoki, Φινλανδία), 
Ο Ιταλός (Andrey Kravchuk, Pωσία), 
Μπαχ και Μπρόκολο (Andre Melancon, Καναδάς), 
Ο Βίνσεντ κι Εγώ (Michael Rubbo, Καναδάς), 
H Το Σκυλί που Σταμάτησε τον Πόλεμο (André Mélançon, Καναδάς), 
Ο Ινδιάνος (Ineke Houtman, Ολλανδία), 
Τα κροκοδειλάκια (Christian Ditter, Γερμανία), 
Στις μύτες των ποδιών (Olivier Ringer, Βέλγιο-Γαλλία), 
Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα (Boudewijn Koole, Ολλανδία), 
Ο δράκος του πάγου (Martin Högdahl, Σουηδία), 
Το παιδί «ζιγκ-ζαγκ» (Vincent Bal, Ολλανδία- Βέλγιο).
 




Εκθέσεις
    6. Ιστορία Μηδέν, του Στέφανου Τσιβόπουλου

Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, «Ιστορία Μηδέν» (History Zero), παρουσιάζεται από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μάλιστα, το εν λόγω έργο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.



Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του History Zero εστιάζει σε τρεις ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων, όπου μέσα από αυτές εξετάζεται η αξία του χρήματος και ο ρόλος που αυτό διακατέχει στις σχέσεις των ανθρώπων. Το φιλμ χωρίζεται σε τρία επεισόδια και ένα αρχείο εικόνων και κειμένων με θέμα τα εναλλακτικά νομίσματα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός τέχνης.


   7. Αλλιώς, από την Λίλα Σωτηρίου και τον Ανδρέα Γεωργιάδη

Το έργο «Αλλιώς», πρόκεται για μία ενότητα που αποτελείται από 17 εικαστικά έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από την Λίλα Σωτηρίου σε συνεργασία με τον Ανδρέα Γεωργιάδη, για χάριν της έκδοσης του ομότιτλου νέου άλμπουμ της Δήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 2 Αυγούστου, θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΕΓΙΝΑ-ΑΙΓΙΝΑ.

Η φωτογραφία και η ζωγραφική συνυπάρχουν σε αυτά τα δεκαεπτά έργα, τα οποία αποπνέουν ποιητική αίσθηση,διήγηση ιστοριών από τα βαθιά «Αλλιώς» , αλλά και μία γοητευτική συνομιλία με τον λόγο του «Αλλιώς». Ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η φωτογράφος Λίλα Σωτηρίου μας διαβεβαιώνουν πως η εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιείται δεν είναι διόλου σκληρή και πως οι δύο τέχνες βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.







Φεστιβάλ
     8. Happy Festival για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το Happy Festival είναι έτοιμο να υποδεχθεί κοινό με την καλύτερη διάθεση, για μία μεγάλη, πολυδιάστατη και εντυπωσιακή γιορτή στην Τεχνόπολι, ούτως ώστε να αφήσουμε πίσω ένα καλοκαιρί με τον καλύτερο τρόπο, που δεν είναι άλλος από τον μουσικό.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του 1ου μεγάλου δικτύου πολιτισμού στην Ελλάδα, του www.happyclub.gr, το οποίο θα λειτουργήσει επίσημα από την 1η Οκτωβρίου 2014, φιλοξενούνται τραγουδιστές από την παγκόσμια και ελληνικής μουσικής σκηνής, HappeningsWorkskop και άλλες δράσεις.


Στη σκηνή του Τεχνόπολις θα εμφανιστούν οι Cuban Beats All Stars(Orishas), τέσσερα από τα έξι αρχικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος Orishas, οι Club Belugas feat Brenda Boukin που θα παρουσιάσουν κομμάτια Nujazzswingfunky σε εκδοχή retro, ο Metastaz ,ακτιβιστής μουσικός παραγωγός από τη Λυών, όπου στο πρόγραμμά του παρουσιάζονται παραδοσιακές μουσικές σε συνδυασμό με επιδέξια beats. Περνάμε στην Ελλάδα και στον Σπύρο Γραμμένο, ο οποίος  θα ερμηνεύσει παλιές και νέες επιτυχίες του.Τέλος, οι Gadjo Dilo μέσα από τα κομμάτια του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt ,θα μας ταξιδέψουν στην manouche gipsy swing μουσική παράδοση.




Παιδικές παραστάσεις
     9. Ο Σκουφής στην κατασκήνωση: μία διασκεδαστική περιπέτεια

Ο «Σκουφής στην κατασκήνωση»,πρόκειται για μία κουκλοπαράσταση η οποία ανεβαίνει στον πολυχώρο Mabrida  από τη «Μικρή Σκηνή», την ομάδα Κουκλοθέατρου της οικογένειας Σοφιανού στις 14 και 28 Σεπτεμβρίου και στις 12 Οκτωβρίου 2014.

Πρόκειται για μία περιπέτεια μεταξύ δύο παιδιών και ενός σκύλου με απροσδόκητη εξέλιξη, αλλά και με οικολογικό μήνυμα.





Διοργανώσεις στο εξωτερικό
   10. Buskers Festival: Ολλανδία      

Εν όψει του Buskers Festival ,θα εμφανιστεί την εβδομάδα της Πέμπτης 23 Αυγούστου έως Σάββατο ,23 Αυγούσου η Amarins Romkema, η οποία έχει συμμετάσχει στο παρελθόν ξανά στο Buskers Festival το 2011,  με την παρουσιάση του Amarins and le Gatte Negre, το οποίο περιόδευσε σε όλη την Ευρώπη.



Η Amarins με το υπόλοιπο συγκρότημα θα κινηθούν σε ρυθμούς Bjork και Lasha, σε συνδυασμό με την ελαφρότητα και την ευθυμία του Manu Chao. Κάθε κομμάτι κρύβει πίσω του μία ιστορία είτε χιουμοριστική, είτε μελαγχολική.Στη μουσική αυτή,πάντως, κυριαρχεί το πάθος σε κάθε περίπτωση.









   11. Buskers Festival : Oυκρανία

Την ίδια εβδομάδα την εμφάνισή του θα κάνει και το συγκρότημα Hudaki Village Band,το οποίο απαρτίζεται από εννέα τραγουδιστές και μουσικούς οι οποίοι προέρχονται από το Hudaki Village Band Maramosh, το οποίο βρίσκεται κοντά στα ρουμανικά και ουγγρικά σύνορα. Η λέξη ‘’hudaki’’ υποδηλώνει τους ‘’μουσικούς του χωριού’’.



Στη μουσική τους παρατηρείται συνένωση των μουσικών ρυθμών των Βλάχων, των χιουμοριστικών στροφών των Εβραίων και χιλιάδων ρουμανικών μελωδιών. Τραγουδούν ζωντανά στη σλαβική, παράγοντας ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα τονωτικό και με αυθεντικό περιεχόμενο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου