Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

LET' S DANCE...TOGETHER?...THAT IS THE QUESTION... (ARS & VITA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ)...


Η δεύτερη παράσταση που παρακολούθησα το βράδυ της Τετάρτης στο BETON7, βασίζεται σ' ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, τον απελπιστικά ρεαλιστικό "ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ".

Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕΛΙΔΑ 231 υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Βίβιαν Κραββαρίτη (με την οποία είχα την ευκαιρία, να συνομιλήσω μετά το τέλος της παράστασης), κατάφερε να δώσει στο κλασικό δράμα του Στρίντμπεργκ, μια νέα διάσταση, αντιπαραβάλλοντας το "τότε" με το "τώρα" του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, μέσα σ' ένα σκοτεινό, υποβλητικό, ακαθόριστο χρονικά σύμπαν, όπου κυριαρχεί μια underground αισθητική (μου άρεσε πολύ η ψυχεδελική προσέγγιση της Δέσποινας Τσιρίγου). Το ψυχεδελικό κλίμα της παράστασης εντείνεται κι από την εύστοχη μουσική επένδυση της παράστασης, η οποία αποτελεί προσωπική επιλογή της σκηνοθέτιδας.  

Οι πέντε ηθοποιοί έπεφταν ένας - ένας στην σκηνή, σαν μετεωρίτες, ή σαν εξωγήινοι επισκέπτες,  ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, αφήνοντας το στίγμα της παρουσίας τους, πριν καν ξεκινήσει η παράσταση. Κάθε τόσο η δράση τους επανακαθορίζονταν από έναν αόρατο εφέτη, που τους επέβαλλε έναν ιδιόμορφο αγώνα ταχύτητας, με αμφιλεγόμενο έπαθλο. Οι κινήσεις τους είχαν μια ομοιομορφία σχεδόν ρομποτική. Στη προσπάθεια τους να "ντυθούν" τους ρόλους τους σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, μπερδεύονται, συσχετίζονται, σχηματίζουν ζευγάρια, ερωτικά τρίγωνα, χαμογελούν αινιγματικά, κοιτάζονται μ' αγωνία, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν με ποιον θα πάνε και ποιον θ' αφήσουν, ποιος θα ενσαρκώσει ποιον, όταν έρθει η ώρα των σκηνικών "αποκαλύψεων". 

Κανένας από τους συντελεστές δεν βιάζεται να μας τ' αποκαλύψει όλα απ' την αρχή.  Μας εισάγουν κλιμακωτά, στην καθημερινότητα των δύο ηρώων του Στρίντμπεργκ, ειδωμένη από δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές: το πολλά υποσχόμενο παρελθόν τους και το ζοφερό τους παρόν. Ανάμεσα τους,  ο πιο αδυσώπητος όλων: ο πανδαμάτωρ χρόνος....Οι ίδιες ακριβώς ατάκες βγαίνουν απ' τα στόματα των ηθοποιών, που υποδύονται το ζευγάρι στις δύο διαφορετικές του εκδοχές, πότε κοφτερές σαν μαχαιριές και πότε σαν ένα τρυφερό χάδι ή ένα παθιασμένο φιλί, αποδεικνύοντας πως τα λόγια από μόνα τους δεν έχουν στην ουσία καμία σημασία. Αυτό που καθορίζει τα νοήματα, είναι το συναίσθημα, που κρύβεται πίσω απ' αυτά. Οι δύο ήρωες του Στρίντμπεγκ, ζουν μια ζωή τυραννική, εγκλωβισμένοι κι οι δύο στην ρουτίνα μιας προβλέψιμης ζωής,  με μόνη απόλαυση να κατατρώνε ο ένας τις σάρκες του άλλου, σαν ανήμερα θηρία. Στον αντίποδα του γερασμένου ζευγαριού με τις ματαιωμένες επιθυμίες, παρακολουθούμε την ανέμελη κι αξιολάτρευτη εκδοχή τους, τότε που ήταν νέοι, ερωτευμένοι κι αγνοί,  να δεσπόζει στο χώρο και να μπαίνει εμβόλιμα στην τωρινή τους λεκτική αναμέτρηση, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ τους.

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός, Μαρία Θρασυβουλίδη, Γιώργος Μοσκιού, Άννα Γκούντρα & Αλέξανδρος Ζουριδάκης, έδειχναν πολύ δεμένοι μεταξύ τους, καταφέρνοντας να κερδίσουν, ακόμα κι όταν δεν υπήρχε καθόλου λόγος, την αμέριστη προσοχή του κοινού μέσα από την συμβολική κινησιολογία τους (αξιόλογη η δουλειά της Μαργαρίτας Τρίκκα). 

Στο σύνολο της η παράσταση μ' εντυπωσίασε, κυρίως γιατί μέσα από εμπνευσμένα σκηνοθετικά ευρήματα, η Βίβιαν Κραββαρίτη κατάφερε ν' αναδείξει με πολύ δημιουργικό τρόπο τις ερμηνευτικές δυνατότητες των ηθοποιών της, αλλά και το νόημα της παράστασης, που για μένα συνοψίζεται σε δύο λέξεις: ματαίωση ή ολοκλήρωση; Τι από τα δύο πρέπει τελικά να περιμένουμε απ' τις ερωτικές μας (ή άλλες) σχέσεις; 

Τα συμπεράσματα κι οι αποφάσεις... δικά σας...






______________________________________
Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ: Let's dance. Together? | Παράσταση

Ένα επιδαπέδιο παιχνίδι. Σε χρόνο αντίστροφο.
Αναμέτρηση με την επιθυμία και την ανάγκη για ολοκλήρωση μέσω του “Άλλου”.
Εκπλήρωση ή ματαίωση; Τρία, δύο, ένα ...Πύρ!
Let' s dance. Together?
Μια θεατρική σύνθεση αέναης κίνησης ρεαλιστικών στιγμιότυπων, σε ένα απόκοσμο φαντασιακό σύμπαν.

INFO

Ημερομηνίες παραστάσεων: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 Μαϊου 2014
Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 22.00 & Πέμπτη στις 20.00
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 5€ Φοιτητικό, Ανέργων
Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-7512625
Συντελεστές
Επί σκηνής: Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός, Μαρία Θρασυβουλίδη, Γιώργος Μοσκιού, Άννα Γκούντρα, Αλέξανδρος Ζουριδάκης.
Σκηνοθεσία / Σύνθεση: Βίβιαν Κραββαρίτη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνογραφική Επιμέλεια / Φωτογραφία: Δέσποινα Τσιρίγου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Μπούχρας
Κείμενο: Αποσπάσματα από το έργο “Ο Χορός του Θανάτου” σε μετάφραση Άννας Ετιαρίδου. Παρένθετα κείμενα: Γιώργος Μοσκιού.
Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Σελίδα 231


Ομάδα Θεάτρου Σελίδα 231
Η Ομάδα Θεάτρου Σελίδα 231 ιδρύθηκε το 2011.  Στοχεύει στη δημιουργία έργου για το θέατρο από την αρχή, από το μηδέν, με ελάχιστα σκηνικά ή τεχνικά μέσα και με κύριο οδηγό την ελεύθερα φερόμενη δημιουργική έμπνευση και πρόταση των συν δημιουργών.  Η ομάδα είναι ανοιχτή στην επικοινωνία με όσους καλλιτέχνες θεωρούν τη δημιουργία, τρόπο ζωής και πηγή έμπνευσης.  

Η παράσταση “Let's dance. Together?” Είναι η τρίτη δουλειά της ομάδας.







ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ
Η ΛΙΛΑ ΠΑΠΑΠΑΣΧΟΥ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου