Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Wolverine: Ο «αθάνατος»

Ο Wolverine είναι ο πιο διάσημος ήρωας των X-Men, από τη σειρά comics της Marvel καθώς επίσης γνωστός για την χαρακτηριστική cool συμπεριφορά του, ως "κακό παιδί" με τις σήμα κατατεθέν ατάκες και τα αδαμάντινα νύχια, είναι δημιούργημα του Λεν Γουάιν ενώ ο σχεδιασμός του ανήκει στον Τζον Ρομίτα.
 
Ο James Howlett, όπως είναι το πραγματικό όνομα του ήρωα, ή αλλιώς Logan, όπως είναι ευρέως γνωστός, είναι ένας μεταλλαγμένος με την ικανότητα της αυτοθεραπείας, η οποία τον διατηρεί πάντα νέο και στην οποία οφείλει τη μακροβιότητα του καθώς είναι πάνω από 170 χρονών και διαθέτει εξαιρετικά οξυμένες αισθήσεις λύκου και μακριά νύχια που φυτρώνουν από την άκρη των χεριών όταν καλείται να αντιμετωπίσει κάποιον εχθρό. 

Ο  Wolverine γεννήθηκε το 19ο αιώνα στον Καναδά και η ζωή του αποτελείται από ένα πλήθος γεγονότων που σημάδεψαν τον ήρωα και διαμόρφωσαν την οργισμένη προσωπικότητά του. Το πιο σημαντικό του βίωμα του ήρωα ήταν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Weapon X τη δεκαετία του 1970, ενώ εκείνη την εποχή εργαζόταν ως εκτελεστής για λόγο της CIA, εξαιτίας του οποίου έχασε τη μνήμη του ενώ ολόκληρος ο σκελετός του καλύφθηκε από "αδαμάντιο", το πιο σκληρό υλικό του πλανήτη που τον κάνει ανίκητο. Πιο συχνά θα τον δούμε να απεικονίζεται ως μέλος των X-Men, της Alpha Flight, ή αργότερα των Avengers.
 
Ο Logan πρωτοεμφανίστηκε στο τελευταίο καρέ του περιοδικού The Incredible Hulk # 180 και η πρώτη πλήρης εμφάνισή του είναι στο τεύχος # 181 το Νοέμβριο του 1974 , ενώ δημιουργήθηκε από το συγγραφέα Len Wein και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Marvel John Romita, Sr, ο οποίος σχεδίασε το χαρακτήρα, και ήταν ο πρώτος που διαλέχτηκε για έκδοση από τον Herb Trimpe. Ο Wolverine, αργότερα, συμμετείχε στο ρόστερ των X-Men "All New, All Different» στο Giant-Size X-Men # 1  το Μάιο του 1975.

O συγγραφέας των X-Men Chris Claremont έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα, μαζί με τον καλλιτέχνη και συγγραφέα John Byrne, ο οποίος επέμενε να μετατραπεί ο χαρακτήρας από τα πρώτα μέλη των X-Men. Ο καλλιτέχνης Frank Miller συνεργάστηκε με τον Claremont και βοήθησε να αναθεωρηθεί ο χαρακτήρας με μια τετραήμερη επώνυμη περιορισμένη σειρά από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 1982 στην οποία το σλόγκαν του Γούλβεριν, «Είμαι ο καλύτερος που υπάρχει σε αυτό που κάνω, αλλά αυτό που κάνω καλύτερα δεν είναι πολύ ευχάριστο»(«I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice.»), έκανε το ντεμπούτο του. Το 2000 ο ήρωας από το χαρτί μεταπήδησε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία X-Men. Τον Wolverine υποδύθηκε ο Αυστραλός ηθοποιός Hugh Jackman που επανέλαβε το ρόλο στα X2: X-Men United και X-men: The Last Stand. Το 2009 βγήκε στις αίθουσες το X-Men Origins: Wolverine με θέμα αποκλειστικά τον αντί-ήρωα της marvel.
 
Ο Wolverine είναι ο πιο χαρακτηριστικός από τους πολλούς σκληρούς αντι-εξουσιαστικούς αντι-ήρωες, που αναδύθηκε στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ: Η προθυμία του να χρησιμοποιήσει θανάσιμη δύναμη και η άγρια φύση του έγινε πρότυπο για τα χαρακτηριστικά των αντι-ηρώων των κόμικς από το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Ο Logan έχει χαρακτηριστεί στο δικό του κόμικ σόλο από το 1988 και έχει γίνει κεντρικός χαρακτήρας στις περισσότερες προσαρμογές των X-Men, συμπεριλαμβανόμενων των τηλεοπτικών σειρών κινουμένων σχεδίων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και την ζωντανή δράση με τις σειρές ταινιών των X-Men , οι οποίες παρουσιάζονται από τον Hugh Jackman. Το Μάιο του 2008, ο Γούλβεριν κέρδισε την πρώτη θέση από το Wizard Magazine ως ένας από τους 200 κορυφαίους ήρωες των κόμικς όλων των εποχών και πηρέ την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό «Οι 50 Καλύτεροι Ήρωες των Κόμικς» από το περιοδικό Empire τον Ιούλιο του 2008. Βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των 100 Καλύτερων Φανταστικών Χαρακτήρων του site Fandomania.com, στην 21η θέση. Το Μάιο του 2011, ο Γούλβεριν κατετάγη 4ος στο IGN's Top 100 Comic Book Heroes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου